środa, 7 sierpnia 2013

Chleb na sodzie



 Chleb bez wyrabiania i czekania aż wyrośnie. Robi się go błyskawicznie, wygląda obłędnie. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu.



Składniki: (wsypujemy po kolei do miski)
- 370 g mąki
- 130 g mąki razowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyzeczka soli
- 40 g rozpuszczonego masła (wlewamy je do miski)
- 340 g maślanki
- 1 łyżka melasy (ciemna maź możecie ją kupić np w Marks&Spencer). Kiedyś widziałam przepis bez dodania melasy pewnie będzie ok, ale melasa nadaje piekny kolor waszemu chlebkowi.

Wszystkie składniki mieszamy i lekko wyrabiamy zagniatając brzegi do środka aby powstala kula.
Drewnianą łyżką robimy wgłębienia i posypujemy z wierzchu mąką.
Wrzucamy do piekarnika na 30 - 40 min  do temp. 200 st. C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz