środa, 20 listopada 2013

Chleb na zakwasie

Najprostrzy, najzdrowszy, najtańszy i NAJSMACZNIEJSZY chleb na zakwasie

 

Składniki:
(obowiązuje zasada na 1kg mąki 1 litr wody)
- 1kg mąki tortowej + 1 l wody
- 1 szkl maki żytniej + szklanka wody
- 2 łyżeczki soli
- zakwas

- 3/4 szkl płatków owsianych
- 3/4 szkl otrębów pszennych
- 3/4 szkl pestek słonecznika
- 3/4 szkl siemienia lnianego
Odkładamy 2 łyżki na następny zakwas.
Potem dodajemy
- 3/4 szkl suszonej żurawiny (lub śliwek)

- dodatki dodajemy wg. uznania co kto lubi.

Wszystko mieszamy w wielkim garze :D i rozlewamy do połowy do foremek keksówek wysmarowanych masłem. Odstawiamy na noc do piekarnika, aby chleb wyrósł i rano włączamy piekanik na 90 min na 200st. celcjusza.
Po wyjęciu smarujemy z wierzchu oliwą. Czekamy aż przestygnie, kroimy piętkę i smarujemy masłem. Rozkoszujemy sie, najsmaczniejszym chlebem jaki upiekliśmy.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz